A nyaki gerinc osteochondrosisa

nyaki fájdalom osteochondrosissal

A nyaki osteochondrosis egyfajta disztrófiás változás a nyaki csigolyaközi lemezekben.

Nemcsak maguk a porckorongok érintettek negatívan, hanem a csigolyák, a lágy és porcos szövetek is. A nyaki régió fő jellemzője, hogy csigolyái nem rendelkeznek a legmegbízhatóbb szerkezettel a többi régióhoz képest, ami ezt a területet nagyon sebezhetővé teszi. A csigolyák egymáshoz, valamint az emberi agyat ellátó artériákhoz közel helyezkednek el.

Ha a csigolyák elmozdulnak, akkor nagy a valószínűsége az idegkötegek és az artériák összenyomódásának, ami elkerülhetetlenül sérv kialakulásához vezet a csigolyák és a kiemelkedés között, azaz. változások a csigolyalemez szerkezetében.

Ami?

A nyaki gerinc osteochondrosisa (Osteohondroz) a porckorongok degeneratív-dystrophiás elváltozása, amelynek következtében maguk a porckorongok, a csigolyák és a nyaki gerinc ízületei károsodnak, és a porckorongok magasságának csökkenése figyelhető meg. . A betegség előrehalad, ha nem kezelik, és fejfájáshoz, rossz keringéshez és akár sérvhez is vezethet. A csontritkuláshoz hasonlóan a betegség az ásványi anyagcsere megsértése miatt következik be, aminek következtében a csontok és az ízületek gyengülnek.

Miért jelenik meg az osteochondrosis?

Bár a hagyományos orvoslás betegségnek tekinti a nyaki gerinc porckorongjainak degeneratív elváltozásait, az osteopathia szempontjából ez csak a szervezet mélyebb rendellenességeinek megnyilvánulása.

Így a nyaki osteochondrosis valódi okai a következők:

 1. Izomgörcsök. . . A hát, a mellkas, a nyomás izmainak görcsös reakciói oda vezethetnek, hogy bizonyos testrészek nagyon feszültek. Ennek eredményeként a test általános egyensúlyi helyzete felborul, ami a gerinc helyzetének megváltozását okozza. A deformációk érinthetik a nyaki régiót vagy a gerincoszlop más részeit, ami a mellkasi, a nyaki és az ágyéki régiók osteochondrosisát okozhatja.
 2. Rossz testtartás. . . A gerincferdülés, görnyedt hát, kerek hát, kyphosis és egyéb testtartási rendellenességek, még ha csekélyek is, a gerincoszlop súlyos egyensúlyhiányát okozzák. Ennek eredményeként az intervertebrális lemezek terhelése egyenetlenül oszlik el, ami deformációjukat és fokozott kopásukat idézi elő. A csigolyák elkezdenek konvergálni, ami az idegi folyamatok megsértését okozza, a nyaki osteochondrosis meglehetősen gyorsan fejlődik. Hasonló következményekkel járnak a bordák természetes helyzetének megváltozása által okozott tartászavarok is.
 3. Beidegzési zavar. . . Az ideggyökerek érzékenységének csökkenése kóros változásokhoz vezet a szerkezetükben, aminek következtében a nyakcsigolyák elmozdulása és deformációja a páciens számára észrevétlen marad. Végül is a fájdalom hiányzik az érzékenységi rendellenességek miatt.
 4. A belső szervek betegségei. . . A belső szervek helytelen helyzete, különböző diszfunkciók miatti elmozdulása és süllyedése a szervezet általános egyensúlyának megsértéséhez vezet. Ennek eredményeként ez élesen befolyásolja a gerincoszlop helyzetét - a nyaki, ágyéki csigolyák elmozdulnak és deformálódnak, ami a megfelelő típusú osteochondrosishoz vezet.
 5. A vérellátás megsértése. . . Mivel a porckorongoknak nincs közvetlen kapcsolata a keringési rendszerrel, táplálékot kapnak a környező szövetekből. A nyaki gerinc vérellátásának megsértése ahhoz a tényhez vezet, hogy a porckorongok nem kapnak elegendő folyadékot a rehidratációhoz (a nedvesség felszívódása miatti alak helyreállításához), a porcszövet megújulásához. Ennek eredményeként kopásuk felgyorsul, csökken a nyaki gerinc csigolyái közötti távolság, ami osteochondrosishoz vezet.

Szakasz

A kezelőorvosnak meg kell határoznia a nyaki osteochondrosis kialakulásának mértékét az anamnézis, valamint a beteg vizsgálata alapján. Csak négy fokozat van:

 1. Első fokozat. . . A betegség a rügyben van, a betegnek enyhe nyaki fájdalma van, ami erősebb lehet, ha az illető elkezdi elfordítani a fejét.
 2. Másodfokú. . . A beteg panaszkodhat a nyaki gerincben jelentkező nagyon intenzív fájdalomra, amely a felső végtagokban lokalizálható. A klinikai kép azt mutatja, hogy a betegség kialakulásának ebben a szakaszában az idegkötegek becsípődése figyelhető meg, ami intenzív fájdalmat okoz. Fejfájás, gyengeség és általános rossz közérzet is megfigyelhető.
 3. Harmadik fokozat. . . A fájdalmak szinte szüntelenné válnak, a vállba vagy a karba is kisugároznak. Egyes betegeknél porckorongsérvet diagnosztizálnak, ami a felső végtagok érzékelésének elvesztéséhez vezet. Az orvos által végzett vizsgálat során észrevehetően csökken a nyaki gerinc mozgékonysága, valamint tapintásra fájdalmat okoz.
 4. Negyedik fokozat. . . A betegség ezen szakaszában az intervertebralis lemez szinte teljesen megsemmisül. Helyén kötőszövet jelenik meg, ami a beteg állapotának romlásához vezet. Kezd több fájdalmat érezni, zajt érez a fejében, valamint rosszul tájékozódik a térben. Ez arra utal, hogy az artéria beszorult, ami megzavarja az agy természetes táplálkozását.

Első jelek

Hogyan nyilvánul meg a nyaki gerinc osteochondrosisa:

 • radikuláris szindróma - az idegvégződések összenyomódásának hátterében fájdalom lép fel, amely a nyakról a lapockákra, alkarokra terjed, lefedi a mellkas elülső falát;
 • izomgyengeség a karokban, a nyak észrevehető duzzanata;
 • a fej mozgatásakor jellegzetes ropogtatás hallható;
 • gyengeség, krónikus fáradtság, vérnyomásesés;
 • koordináció hiánya, gyakran szédülés, a rohamokat hányinger, hányás kíséri;
 • a látás és a hallás romlása, zaj, fülzúgás;
 • a végtagok, a nyelv zsibbadása;
 • gyakori migrén;
 • 45-65 éves nőknél alvás közben fájdalom, zsibbadás, bizsergés jelentkezik a felső végtagokban, a rohamok éjszakánként többször is megismétlődhetnek.

A nyaki gerinc osteochondrosisának tünetei

A nyaki osteochondrosis fontos tünetei a szédülés, fejfájás, vérnyomás-emelkedés.

A betegség diagnosztizálása nehézkes, a fájdalom néha nem jelentkezik, a tünetek eltűnnek, ráadásul az erős fájdalomcsillapítók ellenőrizetlen alkalmazása elfedi a betegség jeleit. Az a beteg, aki nem érez fájdalmat, egészségesnek tartja magát, és ez addig tart, amíg visszafordíthatatlan folyamatok nem alakulnak ki a nyaki ízületek szöveteiben.

Fejfájás nyaki osteochondrosissal

A fejfájás leggyakoribb okai az általunk ismertetett patológiában:

 1. Az agy vaszkuláris görcsei;
 2. becsípődött ideggyökerek;
 3. A koponyaűri nyomás reflexes növekedése.

Úgy érzi, a fájdalom rohamos, állandó, lüktető és tompa lehet.

Szédülés nyaki osteochondrosissal

A szédülés oka lehet:

 1. Gyulladás a középső vagy belső fülben;
 2. Az agy vaszkuláris görcsei;
 3. Az idegimpulzusok átvitelének zavarai;
 4. Problémák a vestibularis készülékkel;
 5. A szív- és érrendszer betegségei.

Az osteochondrosisban a szédülésre nincsenek egyértelmű kritériumok. Vannak azonban szisztémás és nem szisztémás szédülés, ezek nyilvánvaló különbségek.

Javasoljuk, hogy ismerje a szisztémás és a nem szisztémás szédülés közötti különbségeket, ez segít a szokatlan állapot okainak önálló meghatározásában:

 1. A szisztémás szédülés a környező tárgyak vagy a test körkörös mozgásának érzése, amely a vesztibuláris apparátus, a vizuális analizátorok és az ízületekben, az izmokban és az epidermiszben lévő receptorok megzavarásának következménye (különböző etiológiájú osteochondrosis);
 2. A nem szisztémás szédülés a szédülés érzése, a kábultság érzése, a bizonytalanság érzése, hogy függőleges helyzetben van. Nem szisztémás szédülés esetén a körkörös forgás érzete hiányzik, és ez lényeges különbség az összehasonlított tünetek között.

Az ilyen típusú szédülést tapasztaló személyt tapasztalt orvossal, mindenekelőtt neurológussal, vagy (fül- és orrgarat-betegség gyanúja esetén) fül-orr-gégésznek kell megvizsgálnia.

A sürgősségi kórházi kezelés oka, amely nem kapcsolódik a nyaki gerinc osteochondrosisához, a beteg azonosítása (a szédülés kivételével) az alábbi tünetekkel:

 1. Az arcizmok bénulása és a vállöv egy részének zsibbadása;
 2. Súlyos fejfájás az egészségromlás hátterében;
 3. Mozgáskoordinációs zavarok;
 4. Eszméletvesztés vagy kihalás.

Vérnyomás a nyaki osteochondrosisban

A nyaki osteochondrosis és a vérnyomás-emelkedés összefüggése régóta ismert. A nyakcsigolyákban fontos idegvégződések és véredények találhatók.

A magas vérnyomás megkülönböztető jellemzője a nyaki osteochondrosisban a következő tünetek kombinációja:

 • Fejfájás;
 • Fájdalom a végtagokban és a mellkasban;
 • Csökkent érzékenység a nyak területén;
 • Nyomásemelkedések előfordulása stressz, izomfeszülés, hosszan tartó kényelmetlen testtartás és más hasonló helyzetek után.

Ezeket a jeleket figyelembe kell venni a különböző eredetű magas vérnyomás öndifferenciálásakor.

A vérnyomás éles ugrása és az egészségi állapot gyors romlása az alapja a sürgősségi orvosi segítség kérésének.

Osteochondrosis szindrómák

Az osteochondrosis a következő szindrómákból áll:

 1. Gerinc. . . Vertebrálisnak is nevezik, ami azt jelzi, hogy a csontok és a porcszövetek részt vesznek a kóros folyamatban. Ez ilyen tünetek kialakulásához vezet: a nyak motoros aktivitásának korlátozása, fájdalom fordulatkor, radiológiai változások a nyaki gerinc képében. Ezeknek a jeleknek az egyidejű megjelenése jelenti a csigolya-szindrómát. Hasonló klinikai tüneteket figyelnek meg a myositisben (izomszövet patológia), és a fájdalmas mozgások sok más patológia kísérői.
 2. Szív szindróma. . . A mellkas területén égő érzés, légszomj megjelenése nyilvánul meg. A személy érzi szapora szívverését, fáradt és ingerlékeny lesz. Ez a kép a kardiológiai patológiákra is jellemző, például angina pectoris, koszorúér-szindróma, szívinfarktus esetén. Pontos következtetést lehet levonni az ilyen tünetek okairól, miután a beteg EKG-n megy keresztül.
 3. Radicularis szindróma. . . A nyaki régió 8 pár ideget beidegzik, amelyek mindegyikének gyökerei vannak - az a hely, ahol az ideg kilép a csigolyából. Amikor részt vesznek az osteochondrosisban, a beteg az érzékenység csökkenését vagy fordítva - súlyos fájdalmat érez. Lehet zsibbadás a nyakszirtben, akár fájdalmas, csökkent a nyelv érzékenysége, fül mögött, fájdalom a supraclavicularis régióban. Néha a nyelés megsértése, a felső végtag övének mozgása, az ujjak zsibbadása.

Diagnosztika

Ha a nyaki osteochondrosis egyértelmű jelei vannak az arcon, akkor az orvos bizonyos módszereket ír elő a diagnózis helyességének biztosítása érdekében:

 1. A nyaki gerinc röntgenfelvétele. Ez a módszer a betegség korai szakaszában célszerű, de előrehaladott formákban haszontalan lehet.
 2. CT (számítógépes tomográfia). Lehetővé teszi a csigolyák szerkezeti változásainak megtekintését, de ezzel a módszerrel lehetetlen meghatározni a csigolyák közötti sérv méretét.
 3. MRI. Ez a leghatékonyabb diagnosztikai módszer a nyaki osteochondrosis meghatározásában. Meghatározható a porckorongok közötti sérv mérete, valamint fejlettségük mértéke.
 4. Orvosa duplex vizsgálatot is rendelhet annak megállapítására, hogy az artériái nem működnek-e megfelelően.

A betegség szövődményei

Mi a nyaki osteochondrosis veszélye:

 • gyakori migrénes rohamok;
 • szívritmuszavar, érelmeszesedés;
 • kiemelkedés, csigolyaközi sérv, a csigolyák csontos növedékei;
 • az agy súlyos patológiái;
 • a csigolya artéria lumenének szűkülése, ami VSD, agyi magas vérnyomás, rokkantság kialakulásához vezet;
 • gerincvelő.

Elsősegélynyújtás otthon az osteochondrosis súlyosbodásával

Erős fájdalom esetén fájdalomcsillapítók használhatók. Ha a fájdalomcsillapítók nem hoznak enyhülést, NSAID-ok szedhetők.

Gyakran használják a "figyelemelterelő" eszközöket, például a paprikatapaszt, amely nem gyógyít, csak felmelegíti a gyulladt területet és elvonja a figyelmet a fájdalomról. A gyulladás területén fellépő ödéma esetén a beteg 3-4 napig ihat gyógynövény-infúziót vagy vízhajtót. Az osteochondrosis gyógyítható ilyen módszerekkel? Ezek az intézkedések csak átmenetiek, az okok kezeléséhez orvoshoz kell fordulni.

Hogyan kezeljük a nyaki gerinc osteochondrosisát?

A fejlődés kezdeti szakaszában az osteochondrosis gyógyszer nélkül gyógyítható, elegendő az étrend, a napi rendszer felülvizsgálata és a speciális gyakorlatok rendszeres elvégzése. A betegség előrehaladott formái esetén a hatékony kezelés csak különféle gyógyszerek alkalmazásával lehetséges, amelyek segítenek megállítani a csigolyák degeneratív változásait.

A terápiás intézkedések komplexumának tartalmaznia kell a fizioterápiát - elektroforézist gyógyszerekkel, ultrahangot, magnetoterápiát, lézerterápiát. Ezek a módszerek segítenek megbirkózni a fájdalommal, a gyulladással, a szövetek duzzanatával, javítják az anyagcsere folyamatokat és a vérkeringést.

Gyógyszeres kezelés

A nyaki gerinc osteochondrosisának kezelésének fő módszerei a gyógyszeres kezelés, a fizioterápia, a nyaki-gallér zóna masszázsa, a nyaki osteochondrosis terápiás gyakorlatai különösen hatékonyak. A betegség kezelésére használt gyógyszerek fő csoportjai a következők:

Név Működési elve
Nem szteroid gyulladáscsökkentő szerek (NSAID). Csökkentik a fájdalmat, segítenek enyhíteni az aszeptikus gyulladást és a sérült ideg gyökerének ödémáját.
A vér és a véráramlás reológiai tulajdonságait javító gyógyszerek. Javítja a sérült ideggyökerek táplálkozását és javítja az agy vérellátását.
B vitaminok. Javítja az anyagcsere folyamatokat az idegszövetben.
Izomrelaxánsok. Ezek olyan gyógyszerek, amelyek enyhítik az izomgörcsöt.
Kondroprotektorok. Ezek a glükózamin és a kondroitin. Ezek olyan gyógyszerek, amelyek helyreállítják a porcszövetet, beleértve a sérült intervertebralis lemezt is.

Az osteochondrosis elleni tabletták szedésekor emlékezni kell arra, hogy a tablettákkal végzett gyógyszeres kezelés jelentős hatása csak akkor lesz, ha más módszerekkel, beleértve a testmozgást is, kombinálja. Azt is meg kell jegyezni, hogy a kezelőorvosnak elő kell írnia a betegség kezelésének módját annak stádiuma és egyéb jelei alapján.

Sok orvos hatékonynak tartja a nyaki osteochondrosis injekciós kezelését, mivel ez gyorsabb hatást tesz lehetővé az idegvégződéseken, és minimális mellékreakciót okoz. Ugyanakkor a vitaminokat tabletta formájában érdemes bevenni, mivel az asszimilációban nincs különbség, de az injekciók fájdalmasak lehetnek.

A kezeléshez használt injekciók:

 • az intramuszkuláris injekciók általános erősítő és gyulladáscsökkentő hatást fejtenek ki;
 • A blokádokat közvetlenül az érintett területre fecskendezik, ami gyors hatást eredményez.

Kenőcsök és gélek külső használatra

Ez a leginkább hozzáférhető gyógyszercsoport otthoni használatra. Gyulladáscsökkentő, melegítő és fájdalomcsillapítókra oszthatók.

A nyaki osteochondrosis esetén nem minden kenőcs hatékony, ráadásul elérhetőségük miatt néha indokolatlanul és a patogenezis sajátosságainak figyelembevétele nélkül használják. Mielőtt bármilyen gyógyszert használna, orvosnak kell kivizsgálnia.

Gyakorlóterápia

A nyaki osteochondrosis fizioterápiáját akut exacerbáció nélkül kell elvégezni. Ennek a technikának a legnagyobb hatékonysága a gyógyulási időszakban érhető el. A komplexum végrehajtása során nem lehet kellemetlen érzés és fájdalom!

1. számú gyakorlat Hason fekve tegye a kezét a padlóra, emelje fel a fejét és a törzsét, a háta legyen egyenes. Maradjon ebben a helyzetben 1-2 percig. Lassan engedd le magad a padlóra. Ismételje meg 2-3 alkalommal.
2. számú gyakorlat Hason fekve nyújtsa ki a karját a teste mentén, fordítsa a fejét balra, próbálja megérinteni a padlót a fülével, majd fordítsa el a fejét jobbra. Ismételje meg 6-7 alkalommal mindkét irányban.
3. számú gyakorlat Ülő helyzetben, belégzés közben hajoljunk előre, és próbáljuk a fejünkkel megérinteni a mellkasunkat, majd kilégzéskor hajoljunk hátra és döntsük hátra a fejünket. Ismételje meg 10-15 alkalommal.
4. számú gyakorlat Ülés közben tegyük a tenyerünket a homlokunkra, tenyerünket a homlokunkra, a homlokunkat pedig a tenyerünkre helyezzük. Folytassa ezt a gyakorlatot 30 másodpercig. Ismételje meg 2-3 alkalommal.
5. számú gyakorlat Lassan forgassa a fejét először az egyik, majd a másik irányba. 10 forgatás irányonként. Ügyeljen a szédülésre. Amikor megjelenik, a gyakorlat leáll.
gyakorlatok a nyaki osteochondrosishoz

Masszázs a nyaki osteochondrosis számára

A masszázst óvatosan, erőkifejtés nélkül kell végezni. A tapasztalatlan, szakszerűtlen masszázs kudarccal végződhet. A mozgásoknak ki kell terjedniük a nyaki régióra, a gallér területére és a hát egy részére. A masszázst hason fekvő helyzetben, extrém esetben ülő helyzetben végezzük.

A technikák a következő technikákon alapulnak:

 1. Simogatni. Hatás a bőr felszíni rétegeire. A tenyérrel vagy az ujjbegyekkel a fejtől lefelé a hát közepének felső harmadáig. A nyak tövéből történő simogatás történhet cikcakk mintájú is;
 2. Szorítás. Hatás a bőr mély rétegeire a hát felső harmadában. Az ujjak (hüvely- és mutatóujjak) a nyakon keresztben olyan mozdulatokat hajtanak végre, hogy megragadják a bőrt, ami a szorításra emlékeztet. Ez óvatosan történik, a csigolyákhoz közeli szövetek nem érintettek;
 3. Triturálás. Az eljárás célja a bőr felmelegítése és a véráramlás fokozása a nyak területén. Ez rendkívül óvatosan történik. A csigolyák tövisnyúlványaira gyakorolt hatás nem megengedett. A dörzsölés helyettesíthető fűrészelésre vagy körkörös simogatásra emlékeztető mozdulatokkal;
 4. Dagasztás. Korlátozott jelentőségű, mivel nagyon mélyen fekvő szöveteket érint, ami súlyosbíthatja a patológiát.

A nyaki osteochondrosis önmasszázsát kényelmes helyzetben ülve végezzük. A simogatás, a nyak vagy a vállak körkörös dörzsölésének módszerei használatosak. Célszerű az önmasszázs módszert kombinálni különféle kenőcsökkel való bedörzsöléssel, amelyek fokozzák a véráramlást és enyhítik a fájdalmat a kigyúrt területen.

masszázs a nyaki osteochondrosis számára

Fizikoterápia

A gyógyszerek szedésével együtt a betegnek fizioterápiás eljárásokat kell végeznie. Növelik a gyógyszerek hatékonyságát, elősegítik az ízületek és a csigolyaközi lemezek helyreállítását.

 1. Elektroforézis - az érzéstelenítő gyógyszer ionjai elektromos áram hatására behatolnak a fájó helyre.
 2. Lézerterápia - gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, garantálja a vérkeringés javulását a fény hatására.
 3. Mágneses terápia - enyhíti a szöveti duzzanatot, fájdalomcsillapító hatású.
 4. Ultrahang - az anyagcsere-folyamatok javulása, fájdalomcsillapítás, a sérült területek gyulladásának enyhítése.

Számos eljárást alkalmaznak fizioterápia formájában. Az orvos előírja a kezelést, az indikációkra és az ellenjavallatok hiányára támaszkodva.

A nyaki osteochondrosis fizioterápiája

Népi gyógymódok

Alternatív kezelést kell alkalmazni a gyógyszeres terápia és a testnevelés kiegészítéseként, a nem hagyományos módszerek nem segítenek teljesen megszabadulni a betegségtől.

Mi a teendő a nyaki osteochondrosissal otthon:

 1. Egy friss tormalevélre öntsünk forrásban lévő vizet, kissé hűtsük le, a belsejét rögzítsük a nyakhoz, rögzítsük vékony natúr ruhával. Az eljárást lefekvés előtt végezzük, hagyjuk a tömörítést egy éjszakán át.
 2. A nyers burgonyát finom reszelőn lereszeljük, egyenlő arányban keverjük össze meleg folyékony mézzel. Használja a keveréket tömörítésekhez, az eljárást hetente 1-2 alkalommal kell elvégezni.
 3. Keverjen össze egy nyers tojást 100 ml napraforgóolajjal, 20 ml ecettel és 20 g liszttel, távolítsa el a keveréket sötét helyen 48 órán át, távolítsa el a filmet a felületről. A gyulladt terület lefekvés előtti bekenését jelenti, hűtőszekrényben tárolandó.
 4. Májusban gyűjtse össze a legfeljebb 2 cm hosszú fenyőbimbókat, vágja vékony szeletekre, hajtsa be egy sötét üvegtartályba. A nyersanyag 1 részéhez vegyen 2 rész cukrot, távolítsa el a gyógyszert sötét helyen 2 hétig. Naponta háromszor igyon 5 ml keveréket, ne nyelje le azonnal, tartsa a szájában 2-3 percig. A tanfolyam időtartama - 15-20 nap, ismételje meg évente 2-3 alkalommal.
 5. 150 g hámozott fokhagymát és 400 g áfonyát őröljünk meg, tegyük a keveréket egy üvegedénybe, adjunk hozzá 800 ml mézet 24 óra múlva, keverjük össze. Vegyünk 5 ml gyógyszert naponta háromszor étkezés előtt.

Megbirkózni az erős fájdalommal, távolítsa el a felesleges sókat egy mézzel megkent káposztalevéllel, rögzítse a borogatást a nyakon egy meleg sállal, hagyja egy éjszakán át.

Applikátor

Az applikátorok használata a gerincbetegségek, köztük az osteochondrosis egyik terápiás módszere.

A készülék nyaki gerincre gyakorolt hatása normalizálja az anyagcsere folyamatokat, enyhíti a fájdalmat, növeli az izomtónust, javítja a vérkeringést, növeli az idegszövet vezetőképességét stb.

nyaki osteochondrosis kezelésére szolgáló applikátor

Manuális terápia

A manuális terápia a motoros funkciók és a csigolyák közötti mobilitás helyreállításának elvén alapul.

Kezdetben a manipulációk enyhe lazító masszázsból állnak, majd az orvos egyre nagyobb erőt fejt ki, a nyak megnyomásával, elfordításával hat a csigolyákra.

A nyaki osteochondrosis manuális terápiája

Sebészet

A gerinc az egész emberi test alapja. A gerincoszlophoz kapcsolódó bármely patológia diagnosztizálása során a szakemberek törekednek annak terápiás megszüntetésére. A gerincen végzett bármilyen műtét életveszélyes.

A nyaki osteochondrosis esetén a sebészeti beavatkozás megengedett a következő indikációk szerint:

 • csigolyaközi sérv, spondylolisthesis, gerincszűkület;
 • a terápia eredményének hiánya hat hónapnál hosszabb ideig tartó kezelés esetén;
 • osteophyták képződése.

A modern orvoslás számos módszert kínál a műtét elvégzésére, amely minimális kockázatot jelent a beteg egészségére és életére.

Profilaxis

A nyaki osteochondrosis olyan betegség, amely elsősorban helytelen életmóddal alakul ki. Ennek megfelelően a betegségek megelőzése az egészséges életmód.

Az SHO kialakulásának kockázata csökkenthető, ha:

 • kizárja a provokáló tényezőket;
 • Rendszeres testmozgás;
 • ne vegyen igénybe nehéz fizikai aktivitást;
 • megszabadulni a rossz szokásoktól;
 • próbáljon meg a lehető legkevésbé ideges lenni;
 • étkezz helyesen.

A megelőző intézkedések betartása segít felgyorsítani a gyógyulási folyamatot és megszünteti a visszaesés valószínűségét. Az időseknek és az örökletes hajlamúaknak a megelőzés folyamatos betartása javasolt. Az étrend betartása, az egyszerű gyakorlatok elvégzése mindenképpen pozitív eredményt hoz. Hasznos a jóga és az úszás is.