Hogyan kezeljük az osteochondrosist?

Fájdalom a gerinc osteochondrosisával egy férfiban

Az osteochondrosis és a rendszeres hátfájás a 30 év feletti lakosság 60-80%-át érinti. A kezeletlen osteochondrosis csökkenti az életminőséget, fogyatékossághoz, rokkantsághoz vezethet, ezért fontos felismerni a fejlődés kezdeti szakaszában, és orvosi segítséget kérni.

Ebben a cikkben az osteochondrosisról, annak tüneteiről és diagnosztikai módszereiről fogunk beszélni, valamint arról, hogyan lehet megkülönböztetni az osteochondrosist más betegségektől, amelyek hátfájásban nyilvánulnak meg, és mit kell tenni, ha a gerinc osteochondrosisának jelei jelennek meg.

Mi a gerinc osteochondrosis?

Az osteochondrosis egy krónikus betegség, amelyben az intervertebralis porckorong magja fokozatosan elpusztul. Idővel a csigolyaközi porckorong károsodása a gerinc más struktúráit is bevonja a kóros folyamatba, és a mozgásszervi rendszer és az idegrendszer rendellenességeihez vezet. Az osteochondrosisra jellemző az ízületi apparátus idő előtti öregedése vagy a csigolyák sérülése következtében fellépő patológia is, például sérülés után.

Az osteochondrosis kialakulását számos tényező befolyásolja, ezért a kutatók rendszerezték a betegség eredetét magyarázó okokat:

 • involúciós - a gerinc gyulladásos folyamatai és egyéb sérülései a porc korai öregedéséhez vezetnek, például az ülő életmód következtében;
 • degeneratív - az intervertebrális lemezek rendellenességei az anyagcsere-kudarc következtében, például a kiegyensúlyozatlan étrend és az alkoholfogyasztás következtében;
 • dysmetabolikus - az osteochondrosis az intervertebralis porcok alultápláltságának eredményeként jelentkezik, mivel az életkorral csökken a bennük lévő erek száma, amelyek tápanyagokkal látják el a vért.

Az osteochondrosis kialakulása egy kaszkád, amelyben egy kóros folyamat elindít egy másikat. Így például az életkorral összefüggő változások és a porckorongban lévő edények számának csökkenése miatt a táplálkozás megzavarodik, ami a biokémiai folyamatok meghibásodásához és az intervertebrális lemez károsodásához vezet.

Mivel a gerincben degeneratív és disztróf elváltozások alakulnak ki, az izomtónus és a gerincvelőből a csigolyák természetes nyílásain keresztül kilépő ideggyökerek munkája megszakad. Ez az idegrendszer és a mozgásszervi rendszer következményeihez vezet.

A gerinc osteochondrosisának tünetei

Az osteochondrosis egy krónikus betegség, amely időszakos exacerbációkkal jár, amelyeket sérülések, mozgásszegény életmód, nehézemelés, hipotermia és pszicho-érzelmi stressz okoz. A porckorongok magjában fellépő disztrófiás rendellenességek leggyakoribb és legjellemzőbb tünete a rendszeres sajgó hátfájás különböző szegmensekben: a nyakban, a mellkasban és a hát alsó részén.

Az osteochondrosis kétféle tünete van: reflex és kompresszió. A reflextünetek a gerincvelő gyökereinek irritációja miatt alakulnak ki. Görcs vagy értágulat, izomrángások, izomerő gyengülése formájában nyilvánulnak meg. A kompressziós tünetek az idegek összenyomódása miatt alakulnak ki (általában a gerinc sérvéből alakul ki), és az érintett szegmensben (a nyakban, a karokban vagy a hát alsó részén) az érzékelés elvesztésében nyilvánulnak meg.

Ezenkívül az osteochondrosisra a következő tünetek jellemzőek:

 • a nyak és a hát izmainak feszültsége és fájdalma;
 • a gerinc görbülete oldalra, hátra vagy előre;
 • az érzékenység és az idegrendszer szabályozásának megsértése: a bőrön kúszás érzése, a hát és a végtagok bőrén a hő és a hideg kilengése, a karok vagy lábak zsibbadása;
 • a végtagok izomerejének gyengülése;
 • gyakori vizelés - akár napi 10-12 alkalommal.

Hol adhat az osteochondrosis?

A fájdalom az osteochondrosisban nem csak a háton lokalizálódik. A felső és az alsó végtagokig terjednek. Lábban:

 • fenék;
 • a combok hátulja és oldala;
 • alsó lábszár és a boka belső része;
 • a láb hátsó része;
 • lábujjak;
 • sarok.

Ezenkívül a fájdalom átterjedhet a karokra:

 • deltoid izom;
 • a kéz külső széle, le az ujjakig;
 • a kéz hátsó része;
 • három középső ujj;
 • gyűrűsujj és kisujj (ritka).

Hogyan diagnosztizálható az osteochondrosis?

Az osteochondrosis diagnózisa felmérésen, fizikális vizsgálaton és műszeres vizsgálati módszereken alapul. A konkrét vizsgálati módszerek a konzultáción kerülnek meghatározásra.

Az orvos a diagnózist anamnézis felvételével kezdi: azonosítja a hátfájás valószínű okait, megállapítja a fájdalom lokalizációját és időtartamát, azonosítja az egyidejű kórképek, például allergia, veleszületett betegségek és gyógyszerintolerancia jelenlétét. Ezután továbbmegy az ellenőrzésre. A fizikális vizsgálatot állva vagy ülve végezzük. Az orvos észlelheti a gerinc görbületét, felmérheti az izomerőt és a reflexeket, és megnézheti a bőr színét. A betegség képének részletezéséhez szakorvosi konzultáció szükséges: neurológus, idegsebész, onkológus, reumatológus és ftiziáter.

A neurológus "osteochondrosis" diagnózist állít fel, ha:

 • rendszeres sajgó hátfájás;
 • fokozott fájdalom súlyemeléskor, tüsszögés, köhögés;
 • zsibbadás és fájó ízületek;
 • csökkent mozgástartomány az ízületekben;
 • izomgörcs;
 • az ideggyökerek károsodása;
 • változások a gerinc röntgenképében.

Szükségem van a gerinc röntgenfelvételére?

A gerincröntgen vagy a spondilográfia az osteochondrosis egyik kötelező vizsgálata, amellyel a gerinc szerkezeti rendellenességei azonosíthatók. A spondilográfia lehetővé teszi a kóros elváltozások, például az intervertebralis lemez elvékonyodásának megtalálását. Általában a nyaki, mellkasi és lumbosacralis gerinc esetében a röntgenfelvételeket két (és néha három) vetületben készítik el a nagyobb részletesség érdekében.

A számítógépes tomográfia és a mágneses rezonancia képalkotás lehetővé teszi az osteochondrosishoz kapcsolódó patológiák azonosítását: porckorongsérv és a gerinccsatorna lumenének csökkenése, a csigolyaközi lemez kiemelkedése a gerinccsatornába és a gerincvelő összenyomódása.

Gerinc röntgen - az osteochondrosis diagnosztizálásának fő módszere

A nyaki gerinc osteochondrosisa

A gerinc nyaki osteochondrosisával két fő tünet jelenik meg - cervicago és cervicalgia. A cervicago egy akut fájdalmas nyaki lumbágó, amely a fej mozgatásakor és a nyaki gerinc izomfeszülése miatt jelentkezik. A cervicalgia sajgó és erős fájdalom a nyakban. A cervicalgiához paresztéziákat adnak - ez az érzékenység megsértése zsibbadás és a bőr kúszásának érzése formájában.

Ha a nyaki csigolyaközi lemezek magjainak veresége előrehalad, nyaki radiculitis jelenik meg - fájdalmas érzések az occiputban. A fájdalmakat rendszeresség jellemzi, ráadásul időnként felerősödnek, különösen a fej mozgatásakor.

Ezt a triádot - cervicalgia, nyaki isiász és cervicago - bonyolíthatja a kéz éjszakai dysesthesia szindróma, amelyben az érzékenység torz. Például egy meleg tárgyat hidegnek érezheti az ujjai, de ha megrázza a kezével, az érzékenység helyreáll.

A mellkasi gerinc osteochondrosisa

A mellkasi gerinc osteochondrosisára leginkább a fájdalmas lumbágó a mellkasban (dorsalgia) jellemző. A mellkasi fájdalom rosszabb a kar mozgatásakor, tüsszögéskor, köhögéskor és súlyemeléskor. Leggyakrabban a fájdalom öv. Ezenkívül gyakran előfordulnak paresztéziák a mellkasban. Néha a csigolyaközi lemezek magjainak károsodását belső szervek betegségeinek, például gyomorhurutnak vagy angina pectorisnak lehet álcázni, mivel a fájdalom lokalizálható a felső hasban és a szívben.

Hogyan lehet megmondani - szívfájdalom vagy osteochondrosis?

A pektalgikus szindróma a mellkas elülső falában jelentkező fájdalom, amely a szív fájdalmához hasonlíthat. A pektalgia mind az osteochondrosis, mind a szívproblémák jele lehet.

Az angina pectoris és a szívroham fájdalma azonban különbözik az osteochondrosisban szenvedő pektalgikus szindrómától. Az angina pectoris és a szívinfarktus során fellépő fájdalom sajátossága, hogy kompressziós jellegűek, és a bal lapocka, a kar és az állkapocs felé terjednek.

Az osteochondrosisban a pektalgiás szindróma nem terjed túl a mellkas elülső falának határain, nem terjed ki a karba és a lapockaba, és nem kíséri a halálfélelem. Ezek azonban csak szubjektív érzések. Ezért a szívpatológia kizárása érdekében orvoshoz kell fordulni, és elektrokardiográfiát kell végezni, amely felfedi a ritmuszavart vagy a szívizominfarktus jeleit.

Ha a fájdalom kezd átterjedni a bal lapocka, kar, állkapocs felé, félelemérzet kíséri, a trinitroglicerin bevétele nem szűnik meg és 10-15 percnél tovább tart, mentőt kell hívni.

Miért veszélyes az ágyéki gerinc osteochondrosisa?

Az ágyéki gerinc osteochondrosisával leggyakrabban lumbágó vagy lumbodynia fordul elő - rendszeres lumbágó és fájó fájdalom az ágyéki régióban. Az állandó fájdalom miatt a mozgások korlátozottak: az ember nem tud lehajolni, gyakorlatokat végezni, nehéz tárgyat felemelni.

A lumbágó magától elmúlhat. Azonban hajlamosak az exacerbációkra, és minden exacerbáció a csigolyaközi lemez további elmozdulását jelzi a gerinccsatornába. A csigolyaközi porckorong pusztulásának előrehaladtával lumbosacralis radiculitis alakul ki, melyet a hát alsó részén jelentkező fájdalom kísér, amely a fenékbe és a combba sugárzik.

Mi a különbség az osteochondrosis és az osteoarthritis között?

Az osteochondrosis és az osteoarthritis (spondylogenos osteoarthritis) a mozgásszervi rendszer betegségeinek osztályába tartoznak. Van azonban egy lényeges különbség közöttük: osteochondrosis esetén a csigolyaközi porckorong magja, osteoarthritis esetén pedig az intervertebralis ízületek érintettek. Ez különbséget tesz a tünetekben és a kezelésben.

Osteochondrosisban a hátfájás rendszeres és fájó, nyugalomban és mozgásnövekedésben nyilvánul meg, spondyloarthrosisban pedig a fájdalom megjelenése a gerinc nyújtásával és hajlításával jár. Általában a fájdalom szindróma a gerinc osteoarthritisében egyoldalú és görcsös jellegű. A spondilogén osteoarthritist a reggeli merevség is jellemzi, amely 30-60 percig tart.

Mi a különbség az osteochondrosis és a radiculitis között?

A radiculitis a gerincvelő gyökereinek gyulladása, amelyet fájdalom kísér az érintett idegek mentén. Valójában ez két különböző betegség, de az isiász az osteochondrosis gyakori szövődménye, ezért gyakran az osteochondrosis egyik tünete.

Az isiász tünetei

Osteochondrosis esetén a radiculitis leggyakrabban a nyaki és az ágyéki gerincben fordul elő. Az isiász a sérült ideg mentén fájdalommal, érzékszervi zavarokkal és néha mozgászavarokkal nyilvánul meg. Az isiászra jellemző, hogy a fájdalom túlmutat a háton, és átterjed a csípőre, a fenékre, a lábszárra és a lábfejre.

VSD vagy nyaki osteochondrosis?

A vegetovaszkuláris dystonia olyan szindróma, amelyben az autonóm idegrendszer megzavarodik. A VSD egy funkcionális rendellenesség, amelyben sem a gerincoszlopban, sem a csigolyaközi porckorongok magjaiban nincsenek szerkezeti változások.

A vegetovaszkuláris dystonia mentális eredetű - ez egy neurózis, amely intraperszonális konfliktusokhoz vagy gyermekkori traumákhoz kapcsolódik. Külsőleg a VSD és az osteochondrosis hasonlóak lehetnek egymáshoz: fejfájás, szédülés, fájdalom a mellkas elülső falában.

A betegségek megkülönböztetéséhez műszeres diagnosztikát kell végezni - a nyaki gerinc és más részek röntgenfelvételét, számítógépes és mágneses rezonancia képalkotást. A VSD-vel végzett diagnosztika eredményeként az osteochondrosissal ellentétben nem lesznek szerves változások.

Vegetatív-vaszkuláris dystonia kezelése

A vegetovaszkuláris dystóniát gyógyszeres kezeléssel, pszichoterápiával és életmódbeli változtatásokkal kezelik. A betegek tüneti kezelést írnak elő: nyugtatók, szorongásoldók, altatók, helyreállító szerek, valamint vitaminok. A VSD-vel végzett pszichoterápia feladata, hogy megtanítsa a pácienst a negatív érzelmek szabályozására és a stresszállóság növelésére. Ezenkívül az életmódot is módosítják: egyensúlyba kell hoznia a munka és a pihenés módját, edzeni és be kell tartania a kiegyensúlyozott étrendet.

Az osteochondrosis kezelhető vagy nem?

Az osteochondrosis gyógyítható. A kezelés célja a hátfájás és a merevség megszüntetése, az izomtónus helyreállítása, a neurológiai szövődmények megelőzése vagy leállítása, valamint az ember életszínvonalának javítása. Ha betartja az orvos előírásait, a betegség gyógyítható.

Hogyan kezeljük az osteochondrosist otthon?

Nem ajánlott az osteochondrosis otthoni kezelése. Ennek több oka is van:

 • otthon lehetetlen pontosan diagnosztizálni az osteochondrosist, mivel a hátfájások különböző eredetűek: neurogén, vaszkuláris, viszcerogén (a belső szervek betegségei miatt) és pszichogén. Vagyis egy személy kezeli az osteochondrosist, de valójában hátfájás merült fel, például vesebetegség miatt;
 • kontrolldiagnosztika nélkül lehetetlen objektíven értékelni a kezelés hatékonyságát;
 • a beteg nem tudja megfelelően kiválasztani a kezelést, és a népi gyógymódoknak nincs bizonyítéka, ezért valószínűleg hatástalanok és mellékhatásokat okozhatnak.

Otthon egyetlen esetben kezelhető - csak egy orvossal folytatott konzultációt követően, aki helyesen diagnosztizálja, megfelelő kezelést ír elő, és rendszeresen figyelemmel kíséri a terápia hatékonyságát röntgen, CT vagy MRI segítségével.

A gerinc osteochondrosisának kezelése

Az osteochondrosis kezelése konzervatív és sebészeti. Az, hogy melyik módszer lesz a fő, a betegség stádiumától és a mozgásszervi rendszer elhanyagolásától függ.

A konzervatív kezelés magában foglalja a gyógyszeres kezelést, a testmozgást és az életmód módosítását. A gyógyszerek közül elsősorban a fájdalom enyhítésére és az izomtónus normalizálására írnak fel gyulladáscsökkentő szereket és izomrelaxánsokat. A fizioterápiás gyakorlatoknál a gyógyulás egyik fő feltétele a korai aktiválás, vagyis a fájdalom megszűnése után 1-3 nappal kell sétálni, futni, edzeni a medencében vagy biciklizni. Az is fontos, hogy életmódot váltsunk aktív életmódra, hiszen az ülő életmód a hátfájás kialakulásának és a porckorongok magjainak pusztulásának egyik tényezője.

A sebészi kezelést akkor alkalmazzák, ha a konzervatív terápia 2-4 héten belül hatástalan volt, illetve abban az esetben, ha a gerincben kifejezett szerkezeti elváltozások vannak. Hogy milyen műtétre van szükség, azt a sebész határozza meg a neuropatológussal folytatott konzultáció és a kutatási adatok tanulmányozása után. Például a nyaki gerinc osteochondrosisának kezelésében olyan módszereket alkalmaznak, amelyek mentesítik a gerincvelőt a csigolyák vagy a sérv oldaláról érkező nyomástól (discectomia és dekompresszió).

Ha hátfájást tapasztal, amelyet gerinc- vagy nyaki lumbágó kísér, sajgó mellkasi fájdalmakat, izomgyengülést a karban vagy lábban, kellemetlen tapintási érzést a bőrön és zsibbadást, kérjen tanácsot neurológustól.