Nyaki osteochondrosis: a fő tünetek és kezelés otthon

Az orvosi szakirodalomban gyakori a nyaki osteochondrosis, amelynek tünetei és otthoni kezelése megfelelően le van írva. Ha időben kapcsolatba lép egy egészségügyi intézménnyel, gyorsan diagnosztizálhatja és elkezdheti a kezelést. Ellenkező esetben az ideggyökerek összenyomódása és traumás deformációja következik be. A lényeg az, hogy a beteg ne próbáljon meg önállóan intézkedéseket tenni. A helyes terápia átfogó vizsgálatot és kötelező vizsgálatot igényel.

Tünetek

A veszélyes betegségnek kétféle megnyilvánulása van: reflex és radikuláris. Az első kategóriába tartozik a nyakban lokalizált éles vagy sajgó fájdalom. A legkisebb próbálkozás a fej elfordítására akut fájdalommal végződik. Krónikus formában a nyaki gerinc osteochondrosisa jellegzetes roppanást okoz a fej térbeli helyzetének megváltoztatására tett kísérleteknél. A kellemetlen megnyilvánulások elkerülése érdekében sok beteg tartja a fejét az úgynevezett kényszerhelyzetben.

A csontrendszer betegségét az idegvégződések károsodása által okozott hosszan tartó fejfájás egészíti ki. Ha fájdalom támadásáról beszélünk, akkor a betegek panaszkodnak annak szorító jellegére. Egyes esetekben a fájdalom szindróma a halántékba vagy a szemgolyóba sugárzik. Ahogy az intervertebralis szövet degenerálódik, a nyak osteochondrosisa negatívan befolyásolja a látásélességet és a hallást.

A degeneratív folyamatok aktív fázisának kezdetétől számított 2-4 hét elteltével kialakul a vertebralis artéria szindróma. Minden az elhúzódó szédüléssel kezdődik, amelyet az orvosok tévesen az agyi keringés megsértéseként diagnosztizálnak. Valójában csak egy alapos vizsgálat mutatja meg a kudarc valódi tettesét. Ha a nyaki gerinc osteochondrosisának kezelését nem kezdik meg, akkor a páciensben angina pectoris képzeletbeli rohamai alakulnak ki.

A radikuláris tünetek a különböző szervek érzékenységéért felelős idegvégződések szerkezetének megváltozása következtében alakulnak ki. Az ilyen jogsértések a következőképpen nyilvánulnak meg:

 • hosszan tartó fájdalom a fej hátsó részén;
 • csökkent érzékenység az alsó végtagokban;
 • fájdalom a külső váll területén;
 • nyaki fájdalom osteochondrosissal
 • hányinger;
 • fokozott ingerlékenység;
 • alvászavar;
 • a test bizonyos részeinek fokozott érzékenysége;
 • a mozgások merevsége.

A diagnózist és a további kezelést neuropatológus és érsebész írja elő. Ha mindent gyorsan megtett, akkor a betegnek otthoni kezelésre lesz szüksége a nyaki osteochondrosisban az orvos ajánlásainak megfelelően. Egy ilyen tanfolyam időtartama 4-7 hónap.

Terápiás technikák

Ha a betegséget korai stádiumban észlelik, akkor nincs szükség a beteg kötelező kórházi kezelésére. A betegséget gyógyszeres kezeléssel, fizioterápiával és bizonyos gyakorlatokkal kezelik. Ugyanakkor az orvos mindig tájékoztatja a beteget, hogy az otthoni terápia nem helyettesíti, hanem kiegészíti a főételt. Fő célja az anyagcsere-folyamatok normalizálása és a sérült területek regenerálódásának felgyorsítása. Ezenkívül a nyaki osteochondrosis gyakorlatai erősítik az izomszerkezetet, csökkentve a visszaesés valószínűségét.

Az önmasszázs megnyitja a hasonló gyakorlatok listáját. Enyhíti a váz- és izomrendszer stresszét és fokozza a véráramlást. Ennek eredményeként a gyulladás mérete csökken. A kezelőorvos bemutatja a módszertant az illetékes végrehajtásához. Alapvető szabályok:

 • csak a kéz ujjait használják;
 • a gerinctől a hát széle felé haladnak;
 • a mozgások könnyűek;
 • a fizikai erőfeszítés tilos;
 • lassan mozgatnia kell az ujjait;
 • a foglalkozás időtartama 5-6 perc.

A nyaki osteochondrosis terhelése sokat segít, amelyet az orvostól kapott ajánlások keretein belül kell végrehajtani. A fej lassú, körkörös mozdulatai az óramutató járásával megegyezően/ellentétesen, valamint az áll felemelése/leengedése a leggyakoribb gyakorlatok, amelyek az orvosi rendelőn kívül gyógyíthatják a nyaki osteochondrosist. 1 alkalom időtartama 10 perc. 2 percenként van egy rövid szünet.

Az orvos által előírt dinamikus gyakorlatok segítenek a nyaki osteochondrosis hatékony kezelésében.

Ülő helyzetben a tenyerét a homlokához kell vinnie. Ezután enyhe fizikai erőfeszítéssel a tenyérre támasztják a homlokukat. Az ebben a helyzetben való tartózkodás időtartama 1 perc. Ezt követően pihenni kell. Az osteochondrosis otthoni gyógyítása érdekében ezt 5-6 alkalommal meg kell ismételni egy munkamenetben.

Otthoni kezelés

nyaktorna osteochondrosissal

Ne tévessze szem elől a fizikoterápiát (tornaterápia). Minden nap 10-15 percet kell rászánnia. A nyaki osteochondrosis otthoni gyógyítása segít az orvos tanácsának és az órák rendszerességének követésében. A következő gyakorlatok segítik a felső végtagok és a nyaki gerinc izomrendszerének fejlesztését:

 • a kezek sietetlen körkörös mozgása a vállízületekben;
 • hanyatt fekvő helyzetben a térdre hajlított lábakat a testhez kell nyomni;
 • Az otthoni jóga is segít az izomrendszer erősítésében.

A fő ajánlás az, hogy az orvos által előírt összes gyakorlatot lassan végezze el. Gyors hatást nem lehet elérni, de a beteg minden héten észreveszi a betegség kellemetlen megnyilvánulásainak csökkenését. A nyaki osteochondrosis otthoni patológiáit hosszú ideig kezelik, ezért türelmesnek kell lennie.

Bármilyen kóros elváltozás a nyaki gerincben azonnali orvosi ellátást igényel. Megakadályozza a sérült terület közvetlen közelében elhelyezkedő idegvégződések és erek esetleges károsodását. Hasznos lesz felhagyni az ülő életmóddal és az alkoholfogyasztással. Ez még egészséges emberben is a mozgásszervi rendszer patológiáit okozza.